De Europese aandelenbeurzen gingen donderdagmiddag overwegend omhoog, na weer een grote stroom aan bedrijfsresultaten. In Amsterdam stond zwaargewicht Shell in de schijnwerpers. Het olie- en gasconcern opende de boeken en kondigde een grote ontslagronde aan. Ook gaat Shell minder investeren.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na de openingsbel op Wall Street 0,8 procent hoger op 493,11 punten. De MidKap zakte 1 procent tot 722,08 punten. De beurzen in Londen en Parijs kregen er tot 0,4 procent bij. De DAX in Frankfurt verloor 0,3 procent.
Shell was koploper in de AEX met een winst van 5 procent. De Brits-Nederlandse olieproducent heeft veel last van de lage olieprijzen, schrapt 6500 banen en snijdt voor miljarden in zijn investeringen. Uitzendconcern Randstad, dat ook met cijfers kwam, verloor 1,8 procent.
In de MidKap kreeg Imtech opnieuw rake klappen en zakte 15,5 procent. De geplaagde technisch dienstverlener zag deze week al ruim 30 procent aan beurswaarde verdampen. Beleggers waren ook niet tevreden over de resultaten van Aperam. De staalproducent volgde met een min van ruim 13 procent.
Bij de kleinere fondsen zag Pharming zijn beurswaarde met 3 procent stijgen, na een adviesverhoging. Het biotechnolgiebedrijf leed in het afgelopen halfjaar fors minder verlies dan een jaar geleden.
In Brussel vielen de kwartaalcijfers van Delhaize in de smaak. Het Belgische supermarktconcern, dat gaat fuseren met Ahold (plus 2,5 procent), dikte 3,2 procent aan. Anheuser-Busch InBev zakte 3,9 procent, na teleurstellende resultaten van 's werelds grootste bierbrouwer. Concurrent Heineken verloor 0,3 procent.
In Parijs ging Renault ruim 8 procent onderuit. De Franse automaker zag de winst fors toenemen, maar niet zoveel als concurrent PSA Peugeot Citroën (min 4,4 procent). Nokia steeg in Helsinki 5,3 procent. De op twee na grootste producent van netwerkapparatuur ter wereld boekte meer winst dan verwacht.
De euro was 1,0918 dollar waard, tegen 1,1029 dollar bij het slot in Europa op woensdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 48,71 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,4 procent tot 53,59 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl